Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik mensen volg op Instagram of LinkedIn dan raak ik meer gestresst dan geïnspireerd. Argh, ik zou ook eigenlijk moet produceren, denk ik dan. Het liefste 3 of 4x per dag om écht veel volgers te krijgen. Dat is immers wat je overal hoort.
Maar moet je echt drie of vier keer per dag posten op verschillende social media om een gezonde business te hebben? Absoluut niet. Het enige wat je nodig hebt is 100 echte fans.
Het probleem: De ratrace
Ik heb een inzicht gehad met Grow Media, waar we inmiddels nu andere bedrijven mee helpen. Toen ik dit inzicht kreeg viel er een hele zware last van mijn schouders. Eindelijk geen dingen meer half doen, maar focussen. Mezelf kunnen zijn i.p.v. dingen kopiëren. Anders durven zijn dan mijn concurrenten. Maar vooral: Uit de ratrace stappen van het krijgen van veel oppervlakkige volgers en het moeten produceren, produceren, produceren. Wat een opluchting.
In dit artikel laat ik je onze winnende strategie zien.
Een burn-out
Voor de mensen die zo vaak posten ligt er een groot gevaar op de loer. Een burn-out.
Tuurlijk met heel veel posten is de kans dat je succes gaat hebben in je business vele malen groter dan als je helemaal niets post. Maar, als je heel veel post, en het wordt niet uitbetaald in keiharde sales, dan zit jij binnen no-time met een burn out op de bank. “Had ik maar mijn tijd en geld maar aan iets anders besteed”, denk je dan.
"Mezelf kunnen zijn i.p.v. dingen kopiëren. Anders durven zijn dan mijn concurrenten. Maar vooral: Uit de ratrace stappen van het krijgen van veel oppervlakkige volgers en het moeten produceren, produceren, produceren. Wat een opluchting."
- Bart boonstra
Om onder die stress uit te komen, doen mensen gekke dingen. Zoals zanger Dotan bijvoorbeeld. Die kocht duizenden nep volgers en liet valse recensies plaatsen. Naast dat het hem een hoop geld kostte, kostte het hem nog veel meer: zijn geloofwaardigheid.
En ook al was dit nieuws niet uitgelekt, het was een slechte investering geweest. Aan het hebben van nepvolgers heb je helemaal, maar dan ook echt helemaal niets.
Het zijn geesten. Geesten kopen niks van je. Waardeloos.
Oppervlakkige volgers
Dat geldt ook voor oppervlakkige volgers. Dit zijn mensen die wel eens een algemeen blogje, of videootje van je gezien hebben en jou zijn gaan volgen, maar voornamelijk aan jouw content voorbij scrollen. Erger nog: ze kopen nooit wat bij je. Wat heb je eigenlijk dan aan oppervlakkige volgers?
Het antwoord verbaast je niet: Je hebt helemaal niks aan oppervlakkige volgers. Waarom zijn we er met z’n allen dan zo hard naar op zoek?
Eerst is belangrijk om het verschil aan te geven tussen een oppervlakkige volger en iemand die echt alles van je wil zien en je dus een echte fan kunt noemen.
Een oppervlakkige volger komt voort uit oppervlakkige content.
"Een oppervlakkige volger komt voort uit oppervlakkige content."
Stel, jij hebt een business in het coachen van ondernemers. Jij maakt vervolgens een video met de titel: “3 tips om je productiviteit te verhogen” en je vertelt hierin keurig 3 tips die mensen hierbij helpen. Je hebt hiervoor keyword onderzoek gedaan en je weet dat hier veel op gezocht wordt op YouTube. En ja hoor, je merkt al snel: Je hebt veel kijkers! Yes!
Of toch niet “yes”?
Je ziet dat weinig van deze mensen echt reageren op de video. Ze klikken amper door naar jouw andere video’, ze abonneren zich niet op jouw kanaal en helemaal niemand downloadt die gratis weggever op jouw website. Wat gaat er mis?
Je bereikt te veel de verkeerde mensen en je spreekt je échte doelgroep niet genoeg aan. Dat is het probleem.
Wat is nu eigenlijk écht het doel van het maken van deze video? Je wilt meer volgers toch? Nee! Wat je echt wilt is meer klanten. Je wilt je business laten groeien.
"Je wilt meer volgers toch? Nee! Wat je echt wilt is meer klanten. Je wilt je business laten groeien."
Met deze productiviteits video trek je ongeveer heel Nederland en België aan. Iedereen wil wel productiever worden. Een heel klein percentage van de kijkers is ondernemer. Nog een kleiner percentage is op zoek naar coaching. En jouw video is zo weinig onderscheidend, dat de mensen die in jouw potentiële doelgroep vallen niet genoeg getriggerd worden, om echt fan van jou te worden. Oké, vooruit, ze abonneren zich op jouw kanaal. Die tips zijn best handig. Je hebt er een oppervlakkige volger bij. Jee.
Volger versus een echte fan
Wat je wilt is een echte fan. Een echte fan hangt aan jouw lippen, consumeert alles wat jij maakt, schrijft zich in op jouw nieuwsbrief, reageert op jouw video’s, gaat discussies aan met andere mensen en het allerbelangrijkste: De echte fan kan niet wachten totdat ze jouw product kan kopen.
Maar dan terug naar de vraag: Waarom zijn we dan met z’n allen zo hard op zoek naar veel volgers, abonnees en likes?
Het is vooral status. Het ziet er natuurlijk lekkerder uit als je op je YouTube kanaal 24.343 volgers hebt, i.p.v. 265. Daarnaast krijgt je brein elke keer weer een fijne prikkel als je ziet dat je video’s goed worden bekeken, bij een like en als er een nieuwe abonnee bij is gekomen.


Het bewijs: 100 echte fans zijn genoeg
Veel volgers, weinig fans
Even een rekensommetje, gebaseerd op die YouTube abonnees en jouw coaching business. Stel, van die 24.343 oppervlakkige fans, heb je er 100 die uiteindelijk één product bij je afnemen. Een online cursus productiviteit bijvoorbeeld van 195 euro.
Een omzet van 100x195 = 19.500 euro.
Op zich prima, maar daar heb je wel vier jaar lang 3x per dag voor gepost en bijna met een Burn Out voor thuis gezeten.
Weinig volgers, maar echte fans
Nu gaan we naar de echte fans. I.p.v. 4 jaar lang 3x per dag posten, heb je een jaar lang 1x per week iets mega waardevols gedeeld. Iets waar liefde en aandacht in zat. Iets persoonlijks van jou. Iets wat mensen verder heeft geholpen in hun business en leven. I.p.v. 24.343 abonnees heb je er 265.
Maar van deze 265 mensen zijn er 100 mensen die producten bij je hebben afgenomen. Dat is maar liefst 37%. Dit zijn jouw echte fans. En ze nemen niet één product af, maar een veelvoud:
- Je productiviteit cursus
- De cursus zelfvertrouwen in jezelf
- Een cursus "Hoe maak ik een Online Cursus?"
- En sommigen kopen een online coachingstraject ter waarde van 10.000 euro.
Per persoon heeft dit een gemiddelde waarde van 5.000 euro. Dat geeft een totale omzet van 100 x 5.000 = 500.000 euro met 100 echte fans.
Een omzet van 10.000 euro per jaar met 24.343 oppervlakkige volgers versus een omzet van 500.000 euro per jaar met 100 echte fans. Ik zou het wel weten.
Wat is jouw gemiddelde klantwaarde? Hoeveel echte fans zou jij exact nodig hebben om quite te draaien?
Realistisch en haalbaar
100 echte fans. Dat zijn hele haalbare, realistische cijfers. Genoeg voor een MKB’er met een B2B business met een gemiddelde fan omzet van 4.000 euro!
Heb je een B2C business? Dan heb je gemiddeld aan ongeveer 1000 echte fans genoeg om als ZZP’er een gezond bedrijf neer te zetten online. Dit als de gemiddelde waarde van een klant slechts 100 euro betreft.
Dit idee van 1000 echte fans komt van Kevin Kelly, toen hij er in 2008 een essay over schreef. Inmiddels is het internet veranderd en zijn mensen gewend om meer geld uit te geven aan mensen die ze vertrouwen. Aan mensen waar ze fan van zijn.
Hoe krijg je 100 echte fans?
Oké, alles leuk en aardig, maar hoe creëer je dan echte fans, i.p.v. oppervlakkige volgers?
Hiervoor moet je drie dingen doen:
- Heel goed weten wie je doelgroep en niche is
- Unieke content maken die bij deze niche aansluit
- Je unieke content vindbaar maken voor deze niche
Hoe je dit moet doen? Wij hebben roadmap gemaakt dat je stap voor stap hierbij gaat helpen. Download hem hier en je hebt binnen no time je roadmap naar een minder hectisch social media leven en een gezonde (online) business.
Gratis E-Book: Roadmap naar 100 echte fans met video
download nu