
Vloggen voor bedrijven, ookwel zakelijk vloggen. "Dat moét je echt doen, joh. Hartstikke goed voor je bedrijf." Mensen willen echt zien dat jij naar de Praxis rent om de schroeven voor je nieuwe bureau te halen en dat je die dan niet kunt vinden. Ik zie deze vlogtip online bijna dagelijks voorbij komen. Maar, zoveel mensen hebben gewoon geen zin in vloggen! Dit zijn de 3 redenen waarom je niet zakelijk moet vloggen.
1. Denken dat het moet
Vloggen kan voelen als een opsomming van dingen die je doet in een dag. Dit ga je terugzien in je video’s. Het voelt krampachtig aan als je gaat vloggen over dat je opstaat, naar de supermarkt gaat of dat je je camera moet uitzetten, omdat de meeting begint. Je kunt dit misschien twee jaar volhouden, maar dan is de kans erg klein dat je veel vaste volgers krijgt. Het is simpelweg niet interessant genoeg.
2. Snel resultaat behalen
Succesvol worden met vloggen voor bedrijven kan alleen als je heel consequent minstens één keer per week een video online zet. Een voorbeeld is de succesvolle Politievlogger Jan-Willem, die al jarenlang wekelijks filmpjes plaatst en vaste schare fans heeft hierdoor. Met 5 video’s krijg je namelijk niet veel volgers, laat staan meer klanten voor je business.
Bij vloggen voor bedrijven is consequentie belangrijk, maar ook dat je de juiste uitstraling hebt. Het is niet interessant om naar iemand zonder energie en weinig uitstraling te kijken. De reden waarom mensen naar vlogs kijken, is dat ze de persoon graag beter willen leren kennen en het gevoel krijgen dat deze persoon een vriend of vriendin van ze is. Als je geen uitstraling of plezier uitstraalt, is het heel erg moeilijk om vaste kijkers aan je te binden.
3. Niks persoonlijks willen delen
De kracht van vlogs is dat mensen dus denken dat ze je vriend of vriendin worden. Om dat te kunnen worden is het wel belangrijk dat je veel van jezelf durft te geven. Het gaat hier niet om details geven over je seksleven, maar wel over bijvoorbeeld fouten die je hebt gemaakt in je bedrijf. Zo is het wel belangrijk om bijvoorbeeld moeilijke beslissingen, die je hebt gemaakt voor je bedrijf te vertellen. Zo gaan mensen je een stuk sneller volgen. Als je deze dingen niet wilt delen is de kans klein dat mensen jou en je bedrijf gaan volgen.
Een camera (smartphone) op jezelf richten en een verhaal vertellen is lang niet zo makkelijk (en leuk) als het lijkt. Er zijn ook hele cursussen die je kunt volgen over hoe je die angst kunt overwinnen. Dat je het wel gaat durven. En daar ga je. Elke week braaf met je camera op stap, vertellen wat je aan het doen bent en lekker zeiken over het weer.
Maar wat raar: Na 30 video's heb je nog steeds maar 30 volgers. Wat blijkt: Het is totaal niet boeiend. Je hóeft niet te vloggen. Er zijn gelukkig heel veel andere video's die wél gaan werken voor je bedrijf. Kun jij die smartphone lekker in je broekzak laten. Twijfel je nog of je zakelijk gaat vloggen? Hieronder de video, waar ik de 3 redenen uitleg waarom niet. Ook weten waarom wel? Lees dan mijn andere blog.