Boost je YouTube-prestaties: 5 Onmisbare AI-methoden om Impact en Succes van je Video’s te Meten voor MKB-bedrijven

Wil je de impact van je video's op YouTube maximaliseren en je MKB-bedrijf laten groeien? Ontdek hoe je je YouTube-kanaal kunt optimaliseren met behulp van AI en de kracht van belangrijke zoekwoorden. Welke AI tools kun je gebruiken?

Video doelstellingen: Maak echte impact.

Voordat je de impact van je video’s gaat meten is 1 ding een must: Het opstellen van video-doelstellingen zodat je weet wat je wilt gaan meten en vooral: welke metrics ertoe doen.

Als je je video-doelstellingen hebt opgesteld en de eerste video-series staan online, kan je aan de slag met het meten van de impact. Dit zijn de 5 belangrijkste dingen die jouw YouTube kanaal je kan vertellen en hoe AI daar conclusies uit kan trekken:

 

1. Kijktijd per maand en kijktijd per video

Hoeveel procent klikt op de play button, hoeveel kijkers kijken tot het einde en na hoeveel seconden haakt de kijker af? Deze cijfers leren ons over het succes van de video. Wat vindt de kijker wel of niet interessant? Moet er iets worden aangepast in de content?

Analyseer de kijktijd per maand en per video met de volgende AI tools:

  1. Kies een AI-tool zoals Google Analytics 4, VidIQ of TubeBuddy om de kijktijd van je video's te analyseren.
  2. Verbind de AI-tool met je YouTube-kanaal.
  3. Bekijk de gegevens over kijktijd per maand en per video om inzichten te krijgen over de prestaties van je video's.
  4. Gebruik deze inzichten om de content te optimaliseren en toekomstige video's effectiever te maken voor jouw doelgroep.
YouTube analytics dashboard
vidiq

2. Engagement per maand, engagement per video

Hoeveel mensen reageren op comments? Hoeveel mensen delen de video met anderen? Zowel op je YouTube, Vimeo of ander video-kanaal als op je social media kanalen. Meet welke video’s worden gedeeld en je weet welke video’s je doelgroep aanspreken en hoe je dus zoveel mogelijk mensen van je doelgroep kunt bereiken met zo weinig mogelijk video’s. Dat is impact maken met video's.

 

3. Vanuit de vorige twee metrics: de kijktijd naar engagement ratio

De ‘Views-to-engagement ratio’ is kort gezegd de manier waarop YouTube beslist hoe relevant jouw video is om te tonen op hun platform. Daarom is dit een van de belangrijkste elementen om te meten.

Het algoritme van YouTube laat video’s hoger scoren wanneer iemand de video kijkt en dan ook nog de video leuk vindt of een comment achterlaat. Comments krijgen een hogere score dan likes en de combinatie van deze twee geeft een video de ultieme boost! 
Als je de score van deze comments en likes koppelt aan een lange kijktijd, dan is dit een gouden combinatie! 

 

4. Wij zijn je YouTube viewers: demografische kenmerken. (Traffic source)

Het kopje ‘Verkeersbronnen’ (Traffic source op zijn engels) laat je zien wie welke video’s kijkt. Dit zijn de demografische kenmerken. Zo weet je, als je je video’s wilt gaan promoten, op welke doelgroep je je het beste kan richten voor welke video.

Plus andersom: je kan zien of je je beoogde doelgroep wel bereikt door de video’s die je nu online hebt staan. Door de ‘demographics’ in de gaten te houden weet je precies hoe je video scoort bij de doelgroepen die voor jou belangrijk zijn en hoe je je video’s kan aanpassen om de beste resultaten te krijgen. Meet welke impact je maakt met je video's.

meet video's op Youtube


5. Met hoeveel abonnees je kanaal gegroeid is

Veel mensen denken het aantal abonnees op jouw YouTube kanaal heel belangrijk is: dit is gedeeltelijk ook zo. Maar het belangrijkste is dat het kwalitatieve subscribers zijn. Dus kijkers die trouw elke week jouw video kijken. Dus kijktijd en engagement met video’s veel belangrijker.

Dit zijn de vijf belangrijkste metrics die je vanuit jouw YouTube kanaal kan gebruiken om de impact van je video’s te meten. Er zijn tools om nog grondiger en diverser te meten hoe jouw video’s aansluiten bij je doelstellingen. Hier gaan we in onze andere video’s verder op in.

 

Links: