Hoe kun je opvallen met video: 4 tips

Opvallen met video, het blijft lastig. Want hoe vaak heb jij al niet video's gemaakt, of laten maken, die vervolgens maar door een handje vol mensen wordt bekeken? Dit kan aan een honderd redenen liggen: De inhoud is niet boeiend, mensen weten simpelweg niet dat de video's er zijn of je weet de juiste doelgroep niet te bereiken bijvoorbeeld.

Wees niet bedroefd als je net begonnen bent en je krijgt nog weinig views of reacties. Dit is heel normaal. Als je nog maar één video hebt gemaakt, dan is de kans sowieso klein dat deze viraal gaat. Éen video maken werkt namelijk niet.

Maar als die dingen allemaal wél kloppen, maak je waarschijnlijk andere fouten waardoor de video's niet bekeken worden. Na het bekijken van deze video maak je deze fouten in ieder geval nooit meer.

1. Met een krachtig begin trek je de aandacht

Het is bekend dat 65% van de mensen die geïnteresseerd raken door de eerste 3 seconden dat zij de volgende 10 seconden ook bekijken. Opvallen met video lukt dus als je direct to the point begint in je video. Pak het meest heftigste, grappigste, indrukwekkendste moment van je video en stop deze vooraan in je video. Of prikkel kijkers door met een pakkende quote te beginnen. Óf als je een informatieve video maakt, zeg meteen waar het in de video over zal gaan, zodat je als kijker weet of de video relevant voor jou is.

2. Het maken van een goede thumbnail is van belang

Het eerste wat opvalt op de social mediakanalen is de thumbnail. Daarom is een goede thumbnail belangrijk. Door een goede thumbnail en een krachtig begin van tip 1 is de kans groot dat de kijker blijft kijken. 

Maar wat is een goede thumbnail?  
Een goede thumbnail daagt de kijker uit om de video te bekijken. Hij kan heftig zijn of juist goed de inhoud van de video illustreren. Maar veel mensen kiezen er gewoon voor om een screenshot te maken van de video met de titel erbij, zoals bijvoorbeeld bij dit kanaal van Thijs Lindhout. 

Belangrijk hierbij is:

  • Zorg ervoor dat de titel niet hetzelfde is als de echte titel van je video. 
  • Het is ook belangrijk dat er een vaste layout wordt gekozen voor al jouw video’s, zodat mensen in één oogopslag zullen weten dat die video van jou is.
  • Maak de achtergrond van je thumbnails nooit wit. Dit valt minder op.
opvallen met video

3. Een krachtige en goede titel

Hoewel je wilt opvallen met video, is de titel die je je video geeft minstens zo belangrijk als de rest. De titel moet uitdagend zijn of iets beloven. Zoals bij deze blog belooft de titel je dat je meer weet na het lezen van de blog dan daarvoor. De titel is daarnaast ook belangrijk voor de vindbaarheid. Als mensen zoeken naar: “Hoe vallen video’s op?” en jouw video ook deze titel heeft, is de kant groot dat zij bij jouw video terecht komen. Een cijfer in de titel toevoegen zorgt ervoor dat mensen hier sneller op klikken. Zij weten precies wat de video te bieden heeft.

4. Kies een niche markt

Je valt veel meer op als je video’s gaat maken over tafeltennis dan over sport in het algemeen. Het is een grotere doelgroep alleen deze is super lastig te bereiken. Als je goede content maakt is de kans veel groter dat je op zult vallen in de tafeltennis community.
Een goede uitspraak om te onthouden is: “Als je iedereen probeert te bereiken, bereik je juist helemaal niemand.”
Voor opvallen met video is het dus belangrijk om een niche markt te kiezen.

Let op! Deze dingen zijn ook belangrijk als je video's voor jouw bedrijf laat maken. Er wordt namelijk zelden aan gedacht.