Zo meet je impact van video’s op YouTube | 5 dingen

De 5 belangrijkste dingen die jouw YouTube kanaal je vertelt

Het meten van de impact van je video’s is ontzettend belangrijk, zowel voor gratis of betaalde video-campagnes. Als je de resultaten van je video’s meet, leer je of je video’s aanslaan bij de doelgroep en of je de opgestelde marketing-doelstellingen gaat behalen. Als je dit weet, dan kan je tijdig bijsturen en alleen content te maken die echt werkt voor jouw doelgroep.

Meet video's op gratis hosting sites

De meest populaire gratis video hosting sites (zoals Vimeo en YouTube) geven elke klant gratis belangrijke analyses om zo de impact van video’s te kunnen meten en je strategie bij te sturen om nog meer impact te maken. Betaalde hosting diensten (zoals Wistia of Vidyard) bieden daarnaast grondige video analytics, video performance metrics and SEO voordelen aan. In deze blog focussen we op YouTube en de vijf belangrijkste dingen die jouw YouTube kanaal je vertelt.

Video doelstellingen. Maak echte impact.

Voordat je de impact van je video’s gaat meten is 1 ding een must: Het opstellen van video-doelstellingen zodat je weet wat je wilt gaan meten en vooral: welke metrics ertoe doen.

Als je je video-doelstellingen hebt opgesteld en de eerste video-series online staan, kan je aan de slag met het meten van de impact. Dit zijn de 5 belangrijkste dingen die jouw YouTube kanaal je kan vertellen:

 

1. Kijktijd per maand en kijktijd per video

Hoeveel procent klikt op de play button, hoeveel kijkers kijken tot het einde en na hoeveel seconden haakt de kijker af? Deze cijfers leren ons over het succes van de video. Wat vindt de kijker wel of niet interessant? Moet er iets worden aangepast in de content? Gebruik deze informatie om toekomstige video’s nog scherper te maken.

 

YouTube analytics dashboard

2. Engagement per maand, engagement per video

Hoeveel mensen reageren op comments? Hoeveel mensen delen de video met anderen? Zowel op je YouTube, Vimeo of ander video-kanaal als op je social media kanalen. Meet welke video’s worden gedeeld en je weet welke video’s je doelgroep aanspreken en hoe je dus zoveel mogelijk mensen van je doelgroep kunt bereiken met zo weinig mogelijk video’s. Dat is impact maken met video's.

 

3. Vanuit de vorige twee metrics: de kijktijd naar engagement ratio

De ‘Views-to-engagement ratio’ is kort gezegd de manier waarop YouTube beslist hoe relevant jouw video is om te tonen op hun platform. Daarom is dit een van de belangrijkste elementen om te meten.

Het algoritme van YouTube laat video’s hoger scoren wanneer iemand de video kijkt en dan ook nog de video leuk vindt of een comment achterlaat. Comments krijgen een hogere score dan likes en de combinatie van deze twee geeft een video de ultieme boost! 
Als je de score van deze comments en likes koppelt aan een lange kijktijd, dan is dit een gouden combinatie! 

 

4. Wij zijn je YouTube viewers: demografische kenmerken. (Traffic source)

Het kopje ‘Verkeersbronnen’ (Traffic source op zijn engels) laat je zien wie welke video’s kijkt. Dit zijn de demografische kenmerken. Zo weet je, als je je video’s wilt gaan promoten, op welke doelgroep je je het beste kan richten voor welke video.

Plus andersom: je kan zien of je je beoogde doelgroep wel bereikt door de video’s die je nu online hebt staan. Door de ‘demographics’ in de gaten te houden weet je precies hoe je video scoort bij de doelgroepen die voor jou belangrijk zijn en hoe je je video’s kan aanpassen om de beste resultaten te krijgen. Meet welke impact je maakt met je video's.

meet video's op Youtube


5. Met hoeveel abonnees je kanaal gegroeid is

Veel mensen denken het aantal abonnees op jouw YouTube kanaal heel belangrijk is: dit is gedeeltelijk ook zo. Maar het belangrijkste is dat het kwalitatieve subscribers zijn. Dus kijkers die trouw elke week jouw video kijken. Dus kijktijd en engagement met video’s veel belangrijker.

Dit zijn de vijf belangrijkste metrics die je vanuit jouw YouTube kanaal kan gebruiken om de impact van je video’s te meten. Er zijn tools om nog grondiger en diverser te meten hoe jouw video’s aansluiten bij je doelstellingen. Hier gaan we in onze andere video’s verder op in.

 

Links: 

 

Ja, Ik wil ook zo'n video!

Neem contact met ons op, als je een idee hebt voor een mooie video!